
Shachar Eisen
attorney at law
שחר אייזן
משרד עורך דין
ברגע המוות, כשאין צוואה, מופעל אוטומטית חוק הירושה. המשמעות לא פשוטה.
בניגוד למקובל לחשוב, לכל אדם יש צוואה. הנקודה היא שזאת הצוואה הגרועה ביותר שקיימת מבחינה משפטית או משפחתית.
אין לכם אפשרות לערער עליה, היא מסכנת את עתיד בני משפחתכם בצורה חמורה, היא כובלת את העתיד הכלכלי של בני משפחתכם בצורה שאף בית משפט לא יוכל לחלץ אתכם, היא פוגעת בעיקר בזוגות הצעירים והגרוע מכל — מרבית האוכלוסייה לא יודעת שהיא קיימת.
לצוואה זו קוראים "חוק הירושה", והעובדה שאתם לא מודעים לה לא תעזור לכם או למשפחתכם לאחר שתקומו מימי האבל.
עריכת צוואה נתפשת בציבור כאקט של "מבוגרים", כמשהו שרק אנשים בגיל השלישי צריכים לעשות, אך בפועל המציאות מוכיחה לנו אחרת. לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדי שנה מתים בישראל כ–2,000 אנשים בגילאים 30–50. בגיל זה למרבית האוכלוסייה כבר יש משפחה וילדים. ברגע המוות, כשאין צוואה, מופעל אוטומטית חוק הירושה. במקרה כזה, הרכוש של הנפטר, שהוא כמחצית מהרכוש המשותף של בני הזוג, מחולק באופן שווה — מחצית לבן או בת הזוג, ומחצית לילדים. המשמעות היא שרבע מהרכוש מועבר לידי הילדים, כשההורה שנשאר בחיים אינו מורשה לגעת ברכוש זה כלל, גם לא לצורכי הילדים.
במקרה שהילדים הם קטינים, הם אינם יכולים לתת את הסכמתם לשימוש ברכוש. רבע מחשבון הבנק, הדירה, המכונית ושאר הרכוש שייך לילדים — ואין אפשרות לממש אותם. ההורה שנותר לא יכול, למשל, למכור את הדירה ולעבור לדירה אחרת כדי לחסוך או לשפר את המצב הכלכלי של המשפחה, מכיוון שהדירה שייכת גם לקטינים, ויש לחכות עד שכל הילדים יתבגרו כדי לקבל את הסכמתם או לקבל את אישורו המפורש של בית המשפט למכירה.
אגב, מצבם של הזוגות עם הילדים הבגירים, מעל גיל 18, לא טוב יותר. הם אמנם יכולים להחליט שהם מוותרים על החלק שלהם לטובת ההורה, אבל באותה מידה הם יכולים לדרוש את חלקם. יהיו שיגידו "לי זה לא יקרה", אך בפועל, מאבקי הירושה הקשים ביותר נערכים דווקא בתוך המשפחה, כשהילדים מוצאים את עצמם עומדים מול ההורה ומתדיינים על רכוש. מי שנמצאים בסיכון גבוה ופעמים רבות אינם מודעים לכך, הם ידועים בציבור. למעשה מדובר בכל אותם אנשים שחיים יחד בזוגיות, גם אם לא תחת קורת גג אחת, ואינם מודעים לכך שאם הם הולכים לעולמם בן או בת הזוג יורשים אותם, בדיוק כאילו היו נשואים.
המחסום המרכזי בפני אי עריכת צוואה הוא נפשי בעיקרו, אך הנזק הנגרם מכך הוא כלכלי לחלוטין. חשבו על כך שהרכוש שלכם פשוט יוצא מחזקתכם, ואין לכם יכולת להשתמש, בו אלא באישור בית המשפט. יש שאומרים שזה מפחיד לערוך צוואה, אך האמינו לי — מפחיד הרבה יותר למצוא את עצמך בתוך הסטטיסטיקה, מבלי שנערכה צוואה.
נכתב ע"י עו"ד הילה צאירי
ראש מחלקת דיני משפחה וירושה במשרד עו"ד ג. פישר ושות'
המאמר פורסם בעיתון דה מרקר 17.10.2015
הצוואה הגרועה שלא ידעתם עליה